VI Лазерна Академия – утвърдена традиция във ФДМ-Пловдив

Шестата лазерна дентална Академия се проведе от 2-4 април във Факултета по Дентална Медицина в гр.Пловдив. Академията, като съвместен проект на Дентално Лазерно Общество и ФДМ тази година беше подкрепена и от РК на БЗС – Пловдив, което е израз на традиционно добрите партньорски взаимоотношения и специален знак, че именно Пловдив е домакин на това престижно и уникално за България събитие. Специални гости на Академията бяха председателят на БЗС д-р Б. Миланов, председателят на РК на БЗС – Пловдив д-р Н. Михайлова, проф. Н. Форна (Румъния), проф. А. Миновска (Македония) и представители на академичната общност на МУ – Пловдив. Спазвайки традицията, Денталното Лазерно Общество номинира проф. Х. Кисов за свой почетен член, отдавайки заслуженото на неговия принос за развитието на лазерната дентална медицина в България. Професор Х. Кисов представи пред аудиторията своята обзорна лекция, посветена на приложението на Nd:YAG и CO2 лазерите в протетичната дентална медицина и ортодонтията, с което за пореден път заслужи възхищението на публиката.

И тази година световно известни чуждестранни лектори от Германия, Дания, Гърция, Иран и Турция, както и уважавани български специалисти поднесоха атрактивни лекции по актуални теми от всички области на денталната медицина. Нов акцент в Академията беше панелът, посветен на CAD-CAM технологиите, където лекторът на 3Shape д-р Юрий Иванов и д-р Диана Бушкалова представиха възможностите на CAD-CAM системите и как успешно да ги интегрираме в практиката си. Проф. Н. Гутхнехт дискутира най-надеждните и съвременни протоколи за приложението на лазерите в пародонтологията, а лекторите от Турция – доц. Т. Тосун и проф. А. Усумез безапелационно отговориха на въпроса „приятел или враг е лазерът в оралната хирургия и протетичната дентална медицина?“. Д-р Н. Шинифоруш (Иран) и д-р К. Арапостатис (Гърция) представиха своите изследвания върху приложенията на лазерите в ендодонтията и детската дентална медицина. Доц. А. Белчева аргументирано обясни защо лазерите са предпочитана технология при лечението на децата, а д-р В. Стефанова направи ценен обзор на темата за неинвазивно измерване на пулния виталитет с лазерен доплер. И този път д-р Е. Миронов не изневери на своя професионализъм, представяйки новите подходи за минимално инвазивна костна хирургия с Er:YAG лазер. Най-младите лектори в тазгодишната Академия бяха д-р М. Мутафчиева и д-р Н. Николов, които коментираха употребата на фотодинамичната лазерна терапия при лечението на орален лихен планус и системата за скрининг на окултни лезии на устната лигавица VELscope. За първи път откакто на Академията се организират предконгресни курсове, имаше записани участници от чужбина, които изразиха своето удовлетворение от качеството и отличната организация на събитието.

Постерната сесия пък беше сцената за изява на студентите от Факултета, които привлякоха вниманието на участниците в Академията със своите разнообразни и атрактивни презентации. За най-добър постер, авторитетната комисия в състав: проф. Н. Гутхнехт, проф. А. Усумез и д-р В Стефанова номинира разработката на студентите М. Батилас и П. Спирантис със заглавие „Комбинирана лазер-асистирана терапия на lingua villosa nigra. Нов лечебен подход.“

Колегите изразиха своето задоволство от научната програма на Академията, защото освен актуална информация, всички ние получихме експертна оценка и верни решения за модерните технологии, с които работим, за да бъдем по-добри професионалисти.